JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revontulet kiehtovat Yrjöä

3/25/2020
Revontulikuvauksesta innostunut Yrjö Benson tutkailee arkistoaan, jossa on kymmenisentuhatta kuvaa.

Revontulikuvauksesta innostunut Yrjö Benson tutkailee arkistoaan, jossa on kymmenisentuhatta kuvaa.

Jukka Rajala

Kuukkelin lukijat ovat saaneet talven aikana nauttia Ylläsjärvellä lomailevan keravalaisen Yrjö Bensonin ottamista luontokuvista, joista suurimmassa osassa on ollut revontulia.

Revontulitilannetta aktiivisesti seuraavan Yrjön valokuvausharrastus oli jäissä vuosikymmeniä. Se heräsi uudelleen Markus Kiilin järjestämän revontulikuvauskurssin myötä Utsjoella marraskuussa 2016. Nykyään Yrjön arkistoissa on 55 000 valokuvaa, joista noin 10 000:ssa on revontulia.

Kuvaamisessa häntä motivoivat luonnon kauneus sekä mahdollisuus ulkoilla ja tutustua uusiin paikkoihin.

Suurimman osan taivaantulista Yrjö on taltioinut aivan mökkinsä liepeiltä. Kauempana sijaitsevat kuvauspaikat hän etsii jo kesällä.

Benson kuvaa eniten Ylläksellä mutta tekee myös muiden valokuvaajien kanssa kuvausretkiä Utsjoelle.

– Parhaita kuvauspaikkoja ovat avarat kohteet, kuten suot ja sorakuopat – sellaiset, joissa pohjoinen taivas on auki ja idän ja lännen suunnalla on esimerkiksi puustoa. Revontulten kuvaamisessa on tärkeintä oikea hetki. Harrastuksen alkuvaiheessa kuvien määrä korvaa laadun. Kuvia voi sitten käydä läpi kotona ja säilyttää parhaat, Yrjö Benson neuvoo.

– Kuvien käsittelyssä minulla on oma tyyli. Käytän vain rajausta ja suoristusta. Periaatteenani on, että kuva olisi mahdollisimman sama kuin se, miltä kohde näyttää silmällä katsottuna. Kuvaan kaikkina vuodenaikoina, mutta eniten talvella. Revontulien lisäksi Lapissa tulee kuvattua muun muassa poroja ja kuukkeleita.

Paras kuvausajankohta

Ylläksellä parasta revontulien kuvausaikaa on alkusyksystä maaliskuulle. Vuorokauden antoisin hetki löytyy kello 22–02 väliltä.

Yrjö Benson tarkkailee revontuliennusteita joka päivä ja useista eri lähteistä. Facebookissa olevan Revontulikyttääjät-ryhmän lisäksi hänellä on käytössään suomalaisten tähtitieteenharrastajien luoma reaaliaikainen revontuliennusteiden sivusto jemma.mobi sekä Ilmatieteenlaitoksen ennusteet.

Kuvat Yrjö tallentaa pilvipalveluun. Hän huomauttaa, että kuvat toimivat myös päiväkirjana. Jokaisen säilyttämänsä kuvan yhteyteen hän liittää pienen tarinan kuvauspaikasta tai ajankohdasta. Pelkkää kuvaa ilman tarinaa Yrjö kuvailee vajavaiseksi.

Revontulikuvausta suunnittelevalle Yrjö Benson antaa muutaman vinkin.

– Kannattaa seurata revontulitiedotuksia. Kännykkä ei riitä kuvaamiseen, vaan siihen tarvitaan järjestelmäkamera tai pokkari sekä ehdottoman tukeva jalusta. Kamerasta on hyvä valita manuaalisäätö.

Yrjö suunnittelee, että voisi vielä joskus pitää valokuvanäyttelyn ja julkaista omakustannekirjan. Haasteellisimpana asiana hän näkee pysyttäytymisen itse kuvauksessa, uppoutumatta laajaan kuvauslaitteiden kirjoon.

– Minulla on Canonin järjestelmäkamera. Vaikka minulla olisi 30 000 euron kamera, en saisi sen parempia kuvia. Hyviä revontulikuvia saa aika vaatimattomallakin kalustolla, kunhan vain malttaa olla paikallaan ja odottaa.

– Kun olin lapsi, luulin revontulien kuuluvan samaan sarjaan keijujen ja menninkäisten kanssa. En koskaan kyllästy niihin. Luulisi, että revontulien takia seisominen 20 asteen pakkasessa olisi ihan hölmöläisten touhua, mutta ei se ole. Kun silmien eteen tulevat hienot revontulet, silloin ei ole kylmä eikä nälkä.

Jukka