JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jounin Kaupan pulloautomaatti hyväntekeväisyysarpajaisten kärjessä

3/25/2020

Lidlin, K-ruokakauppojen ja S-ryhmän Varuboden-Oslan myymälöiden pullonpalautusautomaateissa toimivien hyväntekeväisyysarpajaisten Lapin alueen innokkaimmat osallistujat löytyvät Äkäslompolosta, Jounin Kaupalta.

Jounin Kaupassa sadasta pullonpalauttajasta kuusi osallistui arpajaisiin. Se on noin kaksi kertaa enemmän kuin koko Suomessa.

Lapin alueen päivittäistavarakaupoissa on 28 pullonpalautusautomaattia, joissa pullonpalautusrahoilla voi osallistua Panttiarpajaisiin.

– Äkäslompolossa on tietojemme mukaan poikkeuksellisen innokkaita hyväntekijöitä. Siellä todennäköisesti myös matkailijat haluavat jättää pullopantteja hyväntekeväisyyteen. Koko Lapin alueella on paljon halua tehdä hyväntekeväisyyttä, ja esimerkiksi Rovaniemellä arpajaisiin osallistuttiin koko maakunnan suurimmalla yhteispotilla, Panttiarpajaisten toimitusjohtaja Yrjö Aaltonen toteaa.

Pelastakaa Lapset ry:n organisoimien arpajaisten tuotot ohjataan Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelmaan, jolla tuetaan syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten hyvinvointia oppimateriaali-, harrastus-, ja mentorointituen sekä lomakotitoiminnan kautta.

Panttiarpajaisten yhden arvan arvo on 5 senttiä. Näin esimerkiksi 0,5 litran palautuspullon pantilla (20 senttiä) saa neljä kappaletta arpoja. Arvonta suoritetaan välittömästi ja kuluttaja saa tietää arvonnan tuloksen heti automaatin tulostamasta arpatositteesta. Jos kuluttaja on voittanut 2, 5 tai 50 euron arvoisen lahjakortin, sen voi käyttää suoraan kyseiseen myymälään. Lahjakorttia ei voi vaihtaa rahaksi. Päävoitto on 10 000 euron arvoinen lahjakortti, jonka voi lunastaa olemalla yhteydessä Panttiarpajaisten käytännön toimeenpanijaan.

Panttiarpajaiset on alun perin kehitetty Norjassa, jossa se on tunnettu tapa tehdä hyväntekeväisyyttä. Norjassa osallistumisaktiivisuus on iso, ja joissakin paikoissa jopa joka neljäs pullonpalauttaja osallistuu arpajaisiin.

– Suomessa vähävaraisissa perheissä elää yli 110 000 lasta. Köyhyys voi muun muassa altistaa kiusaamiselle, vaikeuttaa koulunkäyntiä ja heikentää vapaa-ajan mahdollisuuksia, Pelastakaa Lasten varainhankinnan ja viestinnän johtaja Sanna Kuusisto kertoo.

– Kauppareissun yhteydessä pulloja palauttamalla on helppo tehdä hyvää. Mitä enemmän kuluttajat osallistuvat, sitä enemmän rahaa ohjautuu kotimaan vähävaraisille lapsille, Yrjö Aaltonen summaa.