JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kun kaikki normaali katosi

3/26/2020

Kurkkaan ulos ikkunasta. Jäällä suihkii pikaisella laskutoimituksella noin viidentoista hiihtäjän letka. Lisää suksijoita tulee järven toiselta puolelta. Läskipyöräilijä polkee omaa reunaansa ja ohittaa hiihtäjät. Aurinko paistaa, ja talon kattoräystäs tiputtaa vettä. Ollaan jo reippaasti plussa-asteiden puolella.

Ulkona näyttää aivan normaalilta maalis–huhtikuun vaihteelta. Silti mikään ei ole normaalia.

Letka hiihtäjiä sotii Suomessa vallitsevaa poikkeustilaa vastaan – sosiaalisia kontakteja ja ihmisjoukkoja pitäisi välttää.

Latujen huolto on lopetettu ja laskettelurinteet on suljettu. Metsähallituksen Luontopalvelut kiertää lukitsemassa kotien ja tupien ovia.

Tämän viikon aikana myös suurin osa Ylläksen ravintoloista ja kahviloista sulkee ovensa. Jäljelle jäävät vain ne, jotka tarjoavat noutoruokaa ja kuljetuspalveluita.

Enää on turha kirjoittaa siitä, mikä on peruttu ja mikä kiinni. Lähes kaikki on peruttu ja kiinni.

Käsillä olisi normaalioloissa talven upeimmat hiihtokelit ja kiireisin sesonki. Pääsiäinenkin on vasta edessä.

Nyt ollaan hiljaa. Ettei kukaan vain enää tulisi Ylläkselle ja että nekin, jotka ovat täällä nyt, lähtisivät pois.

Lapin kuntajohtajat ovat vedonneet kotimaisiin matkailijoihin, että he siirtäisivät lomansa Lapissa ensi syksyyn tai talveen. Perusterveydenhuollon ja sairaanhoidon resurssit riittävät nippa nappa omille kuntalaisille.

Kuukkeliin on tullut puheluita, joista osassa hämmästellään, miksi palveluja suljetaan ja osassa kysytään, miksi niitä ei ole vielä suljettu. Kenen vastuu, kenelle voi valittaa?

Kriisitilanne saa ihmiset syyttelemään toisiaan, vaikka todellisuudessa syyllisiä ei ole. On vain epävarmuutta ja pelkoja, jotka purkautuvat eri tavoin.

Kaikkinensa tilanne on hyvin absurdi. Normaali arki katosi yhdessä silmänräpäyksessä.

Olen kiitollinen Ylläksen alueen yrittäjien tsemppihengestä. Yhteistyötä haetaan kaikin keinoin. Kun yksi junnaa ajatuksissaan kehää, toiset hyppäävät ideointiavuksi.

Tuleen ei auta jäädä makaamaan. On mietittävä mahdollisuuksia, myös Kuukkelissa: Lopultakin on aikaa, virtaa ja pakote polkaista Kuukkelin verkkokanava kunnolla käyntiin. Siitä tulee varmasti hyvä!

Kun joka tuutista tulvii koronaa enemmän kuin jaksaa suodattaa, keskitytään hyviin asioihin. Etätyön merkitys noussee aivan uudenlaiseen arvoon, samoin kotimaan matkailu.

Jatketaan osoitteessa www.kuukkeli.com ja nähdään sitten, kun se on taas turvallista.

Terveyttä ja kaunista kevättä kaikille!

Satu Renko

Ylläksellä 26.3.2020